lopers.jpg

Stephanie Besteman verzorgt binnen Zorgwaard de oefengroep mindful fysiotherapie: 8 wekelijkse lessen van 2 uur met minimaal 5 en maximaal 8 personen. 

Wat houdt mindful fysiotherapie in?

Mindfulness kan binnen de fysiotherapie ingezet worden voor verbeteren van de bewegingskwaliteit en moeiteloos bewegen, ter vermindering van stress gerelateerde klachten en ter vermindering van chronische pijn en/of de patiënt hier beter mee leren omgaan.
De inhoud van de training neemt het beproefde format van de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) als uitgangspunt. De inhoud van deze trainingen zijn internationaal veel onderzocht en werkzaam gebleken bij o.a. stress gerelateerde klachten en chronische pijn. Als aanvulling hierop zijn er per les houdings- en bewegingsoefeningen toegevoegd.
Aandachtsvol bewegen is niet nieuw binnen de fysiotherapie, maar nieuw in deze oefengroep is:

  • Dat de aandachtsvolle concentratie tijdens houding, beweging en adem veel langer achter elkaar wordt volgehouden en met meer precisie en intensiteit.
  • De erkenning dat binnen de fysiotherapie naast zintuiglijke indrukken ook (negatieve) gedachten, emoties en impulsen belangrijke bronnen van afleiding zijn, wat direct invloed heeft op houding, beweging en ademhaling.
  • Dat de mindful levensinstelling nadrukkelijk geoefend wordt: vriendelijk, geduldig en met mild oordeel.

De acht lessen behandelen de volgende onderwerpen:

Automatismen, obstakels, concentratie, afkeer, toelaten, gedachten, zelfzorg en vasthouden. Fijne bijkomstigheid is dat de cursisten kunnen inloggen met een persoonlijke code op de patiënten website www.demindfulfysiotherapeut.nl zodat er tijdens de les geen aantekeningen hoeven te worden gemaakt, want waar te vinden is:

  • de teksten van de 8 lessen,
  • per les een vrijblijvende quiz,
  • mp3 opname van meditaties,
  • een start- en eindmeting.

Het thuis beoefenen is een belangrijk onderdeel van de training en vraagt om een dagelijks moment van aandacht met variërende tijdsinvestering. Dit zal voor velen moeilijk zijn in de vaak drukke levens die we leven, maar alle kleine beetjes helpen.

van Doen naar Zijn

Door meer mindful te zijn stap je uit je normale dagelijkse patronen en automatismen: je leert ernaar kijken. Je maakt een pas op de plaats, even geen 'doen' maar 'zijn'. Je leert aanwezig te zijn bij alles wat zich in het huidige moment aandient: onrust, pijn, spanning, ontspanning, verdriet, boosheid, blijdschap enz. Door niet meteen in de actie te schieten geef je jezelf de kans om je gedachten, je gevoelens en de sensaties in je lichaam beter te leren kennen. Door aandacht word je je bewust van automatismen, ingesleten sporen en gedrag. Vanuit deze bewustwording kun je kiezen: in welke gedachte investeer je en welke laat je met rust. Je bent niet langer slaaf van je eigen denken, voelen en doen. Daarmee creëer je bewegingsvrijheid en rust.

Wanneer begint de eerstvolgende oefengroep?

dinsdagmiddag 21, 28 januari, 4, 11 ,25 februari en 3, 10 en 17 maart 2020 van 13.00 tot 15.00 uur

en

dinsdagavond  21, 28 januari, 4, 11 ,25 februari en 3, 10 en 17 maart 2020 van 19.00 tot 21.00 uur

Als deze tijden je niet schikken maar je bent wel geïnteresseerd in mindful fysiotherapie, schroom niet en neem contact op om jouw wensen met Stephanie te overleggen.

Wat zijn de kosten?

8 x €36,-  =  €288,- of uit de fysiotherapievergoeding van uw aanvullende verzekering.