benen.jpg

De Methode van Dixhoorn voor adem- en ontspanningstherapie
is een complete methode voor het behandelen van klachten die het gevolg zijn van 'gewone overspanning' en die het functioneren sterk kan verbeteren.
Stephanie Besteman of Mariska Mooren begeleiden u hier graag bij.
Het biedt de mogelijkheid om je bewust te worden van lichamelijke- en mentale spanning en deze te verlagen.
Een verlaagde spanning vergroot de belastbaarheid en kan je energieker en stressbestendiger maken. Mensen die overspannen of gestrest zijn of een burn-out hebben, kunnen daarom veel baat hebben bij adem- en ontspanningstherapie.
Tijdens de behandeling ervaar je spanning veel bewuster en leer je hoe je spanning kunt voorkomen, verminderen of er anders mee kunt omgaan. De behandeling bestaat uit eenvoudige instructies en handgrepen die nauw aansluiten bij dagelijkse houdingen en bewegingen. Een proefbehandeling van vier sessies is vaak al voldoende om te verduidelijken of er mogelijkheden zijn om beter te (leren) ontspannen en of de eventuele klachten een resultaat van overspanning zijn.

Spanning wordt vaak opgebouwd in periodes dat het heel druk is.
Als de druk te lang aanhoudt kan de spanning als ‘gewoon’ worden ervaren. Je bent je dan niet meer bewust van de verhoogde spanning. Duurt dit te lang, dan kun je klachten krijgen zoals hoofdpijn of slecht slapen, maar ook hyperventilatie of angstig zijn.
Veel klachten en problemen hangen samen met een te hoge spanning. Denk naast stress of een burn-out ook aan lichamelijke klachten zoals nek- of schouderklachten.

De Methode Van Dixhoorn maakt daarbij onderscheid tussen de directe gevolgen van de ervaren spanning (stressoren) en de daardoor langzaam opgebouwde verhoogde spanning.

Deze verhoogde spanning of overspanning ontstaat wanneer de stressoren te lang aanhouden.
De als ‘gewoon’ ervaren spanning kan adequaat behandeld worden met adem- en ontspanningstherapie volgens de Methode Van Dixhoorn. Klachten die gunstig reageren zijn kennelijk gevolg van overspanning en vormen de aanwijzing dat adem- en ontspanningstherapie helpt. Als de overspanning vervolgens ook afneemt, dan wordt ook de invloed van de stressoren op de klachten duidelijker.
De aard van de stressoren kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn of van buitenaf geactiveerd worden. De Methode Van Dixhoorn leert de cliënt deze stressoren te onderscheiden en hier beter mee om te gaan. Het is een complete methode voor spanningsregulatie, waarin de adem een centrale rol speelt.

7 processen van verandering
In een proefbehandeling van meestal vier sessies wordt onderzocht in hoeverre de klachten door spanning veroorzaakt worden. De therapeut leert je om spanning te herkennen en deze te reguleren. Met instructies en handgrepen (manuele technieken) helpt de therapeut de spanning te ontdekken en te verlagen. Na deze proefbehandeling is meestal duidelijk of de spanning is afgenomen en de klachten zijn verminderd. Als er nog onvoldoende effect is, dan kan besloten worden de behandeling te verlengen met nog enkele sessies.
De effectiviteit van de behandeling wordt gemeten aan de hand van de volgende zeven veranderprocessen.
Spanningsvermindering
Afname van lichamelijke (in)spanning, in rust of in beweging.

Aandacht verschuiving
Afname mentale spanning door verhoogde concentratie.

Functioneel ademen
Een ontspannen, natuurlijke ademhaling en coördinatie tussen ademhaling en wervelkolom.

Cognitieve herstructurering
Bewustwording van spanning en de noodzaak tot het nemen van rust.

Herstel van evenwicht
Lichamelijke en geestelijke sensaties als gevolg van rust.

Lichaamsbewustwording
Voelen en bewust zijn van veranderingen in het lichaam door toegenomen rust en dit onder woorden kunnen brengen.

Functioneel bewegen
Meer ontspannen en natuurlijk bewegen.

Voor het programma ‘mijn leven, mijn gezondheid’ is dr.Jan van Dixhoorn geïnterviewd en vertelt hij over zijn methode voor adem- en ontspanningstherapie:
https://youtu.be/3-juq6yUEEs